Skip to content →

Maleisie 2008! Dag 4: Almost from the top of Borneo!

Dag 4
Vandaag doen we een ‘vroeg opstaantje’. En met vroeg bedoelen we een uurtje of 7 (wel redelijk blijven heh). We hebben ons royaal vermaakt in het D’Borneo hotel en we zijn eindelijk bijgekomen voor onze heen reis. Voordat we uitchecken misbruiken we nog even het inbegrepen ontbijt.

Op zoek naar de bus naar Kinabalu National Park kunnen we ons helaas niet voordoen als Locals, met onze grote backpacks, onze huidskleur en door onze lengte. Als we in botsing zouden komen met zo’n Chap-Choi dan zou een knietje in het gezicht onvermijdelijk zijn. Al die ongewilde aandacht begint nu toch wel een beetje irritant te worden… Eigenlijk omdat het voor ons niet echt duidelijk is of ze het nu echt vriendelijk bedoelen of dat ze ons proberen binnen te halen zodat we vervolgens de touristen prijs kunnen betalen. Tot nu toe lijkt het op onvoorwaardelijke behulpzaamheid, en al snel vinden we met aanwijzingen een klein krakkemikkig busje.

De rit duurt ongeveer drie uur en het viel reuze mee. Onderweg zien we veel armoede, maar ook veel mooie dingen. Hier hebben ze overgens nog niet gehoord van het ‘nieuwe rijden’. Met 8.000 toeren de berg op is dood normaal. Nog een paar toeren erbij en we waren zo opgestegen.

We worden netje afgezet bij onze slaapplek voor vanavond: D’Villa Lodge. Het ligt zo’n 500 meter lopen vanaf het Kinabalu Nat. Park. Het uitzicht vanaf onze balkon bevalt ons wel dus we geven de Manager-Chap-Choi 100 knikkers voor de kamer wat omgerekend iets van 20,- euro voor ons beide is.

We besluiten niet teveel tijd te verdoen in onze kamer en gaan meteen naar het park. Daar betalen we 15 pegels per persoon voor de entree, omgerekend 3,- euro. Dan is het even zoeken hoe verder. Er is geen Visitors Center, en de kaart bij de ingang is alles behalve duidelijk. We lopen als een kip zonder kop een beetje in de rondte, maar vinden uiteindelijk een duidelijkere kaart. We lopen wat door de bossen, en het is mooi, vermoeiend en warm. Lesley bereikt hier (op dag 4!) haar max. en we stoppen ermee voor vandaag. Gelukkig hebben we een goede indruk gekregen.
Kinabalu Nat. Park is de grootste touristen trekpleister van dit gebied. De creme-de-la-creme van het park is de 4.000 meter hoge Mount Kinabalu. Deze aardse puist kenmerkt zich door zijn redelijk makkelijke klim naar de top. De beklimming naar de top is voor jong en oud goed te doen. Het kost je alleen 2 dagen, en zoveel tijd hebben we helaas niet. Daarnaast… in Nederland hebben we toch de Utrechtse Heuvelrug, dus we missen niets.

Na afloop van het wandelen drinken we nog wat bij een cafe en spelen we een spelletje Bejeweld. We hebben een beetje spijt dat we onze kamer al betaald hebben, want er was nog genoeg tijd om de bus naar de volgende bestemming te nemen. En dat zou weer gescheelt hebben qua planning.

Morgen gaan we naar Poring Hot Springs met de bus, die er ongeveer 2 uur over doet.

Published in Maleisie 2008

6 Comments

 1. Bastiaan

  Bastiaan

  Hey Rick en Les!

  Heerlijk om te lezen hoe jullie het daar hebben. Wel voorzichtig zijn met alles en goed op Les passen. Ik kijk alweer uit naar je volgende blog. Mis je bro.

 2. Bestiaan! Jij wordt ook gemist hoor. Hoe was jouw vakantie dan? Ik heb Les der riempje strak gezet… dus die kan nergens meer vanaf vallen zonder dat ik er vanaf val ;)

  @ Stefan: Foto’s erop zetten is nu een beetje kritisch, internet is hier soms nog best een probleem. En deze oude computer herkent mijn camera niet.

  @ Johan: Filmcamera heb ik niet mee genomen. Dus helaas geen filmpjes :(

 3. Roxanne aka foxy roxy

  Roxanne aka foxy roxy

  Ik ben weer op de hoogte, carry on! O en Rickman, GVR, ik voel het nog niet helemaal.. misschien iets meer details over de omgeving opdat ik mij midden in het verhaal kan wanen..

  LATERS OUWES

 4. Kijk eens aan, mijn blocknote wordt aangevuld met tips voor mijn reis! Dank u, dank u!
  Die berg beklimmen klinkt als muziek in de oren! Lijkt me helemaal geweldig.
  De Poring Hot Springs, m’n lonely planet zegt: Note that the place is somewhat poorly maintained and there are no proper changing rooms…. ;-)

  kus

 5. Lesser

  Lesser

  Svennieboy! :)
  Dat hebben wij ook gelezen, de baas van stay in lodge, die uiterst behulpzaam was in Kota Kinabalu hij had een hele lijst voor ons gemaakt en doorgegeven wat nice was en hoe je er moest komen. Het was wel ok maar voor die Hot Springs moet je het niet doen, de Canopy Walkway is wel heel tof. (lees in het volgende verhaal, moeten we nog ff tikken)

 6. Lesser

  Lesser

  Ow Roxanne; het is vooral heel groen, en soms nog groener ;) veel palmbomen, bananenbomen, en bomen met lianen. Gister zagen we een slangetje een gekko opeten vanuit een boom. Als je met de bus rijd zie je heel veel verschillende gebieden, echt kleine dorpjes met hele primitieve huizen, vandaag zagen we langs de stad een enorm krottendorp en er zijn veel zwerfhonden en katten, die liggen dan ook langs de weg, dood. Iets minder. Vooral de enorme regenwouden en bossen om je heen zijn bizar. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *